Followers

Friday, 6 July 2012

ada apa dengan lelaki setia?



Dalam hidup ni, korang akan mengalami satu perasaan yang dipanggil cinta. Dan biasanya umur macam aku ni, cinta muda mudi tu perkara biasa. Aku cam korang, pernah bercinta dan kecewa dan yakni lelaki belajar mengenai sesuatu dari pengalaman cinta mereka.

Bagi aku, cinta dan setia ni kadang – kadang satu subject matter yang agak complicated. Biasa kita dengar, lelaki curang, lelaki tak setia, lelaki hidung belang, lelaki suka pasang spare part dan macam – macam lagi. Aku toleh kiri, aku toleh kanan, aku rasa jarang – jarang kes yang dinyatakan berlaku sebab lelaki tak semua macam tu. Bagi aku, bergantung pada pilihan perempuan tu tersebut menentukan lelaki apa yang dia inginkan. Jika inginkan terlalu sempurna, pastinya banyak persaingan dan jika berjaya mendapatkan lelaki yang dia inginkan, belum pasti hatinya tenang.

Hal yang ingin aku utarakan dalam isu kali ini adalah mengenai lelaki. Korang pernah dengar mengenai kisah lelaki setia? Jarang – jarang berlaku? Aku masih rasa lelaki setia tu masih ada, mungkin wajahnya tak semanis dan sekacak Suami Irma, tetapi kewujudan golongan lelaki seperti itu ada cuma korang je tak perasan.

Dalam seminggu ni, entah apa cerita, dua tiga orang member (lelaki) dok mintak pendapat aku. Ada dua isu yang biasanya buat lelaki pening kepala, antaranya girlfriend dah mula nak cari penganti baru, ataupun ex bf kepada girlfriend (bekas kekasih dah mula mai nak tagih janji lama).

KES YANG PERTAMA ( GIRLFRIEND DAH MULA MENGGATAL CARI LAKI LAIN DAN SIBUK POST GAMBAR SEKSI KAT FACEBOOK)

Nasihat aku, awatlah hangpa bodoh sangat, pergilah cari lain, tak usah la dok kalot sangat sal awek cam tu. Kalau niat hang nak cari awek tuk ringan2 buat main dan sebagainya, sila stay, tapi kalo niat buat isteri, sila cari lain. Hang tak tengok ka video ustaz Azhar, wanita yang banyak melayan ramai lelaki tak elok dijadikan isteri.

Dah sah – sah dia memang jenis attention whore, hang nak ka bakal isteri kau kaki gila glamour? Post gambar kat facebook sambil terdedah cleavage pastu tulis kat kat picture, “awak suka saya tak” . Dan selang 5 minit pastu buat dok status “saya nak cari suami yang boleh membimbing, bukan yang asyik nak mengurat tapi boleh ajar tutup aurat”. Damn, dia sendiri post gambar half nude pastu ralat tulis ayat gitu. Sah – sah dia attention whore beb. Bagi aku, bukan kau je dayus, ayah dia ngan abang – abang dia pun dayus sebab bagi anak perempuan tunjuk benda tu kat public (facebook ok).

Ramai lagi perempuan elok – elok. Hang je dok pulun cari yang lawa padahal cover ngan tepung je tu. Hang setel sendiri la.

Selang 2 – 3 hari, dia kabor dia da break ngan gf dia, rupanya gf dia dah couple lain sebelum dorang break….sabarlah neh. Hang laki baik, Insya Allah dapat yang baik – baik.

KES KEDUA (AWEK DOK LAYAN BEKAS KEKASIH LAMA)

Aiseh….gua pernah hadapi masalah ni bro. Meh sini aku kabor. Kita lelaki, jangan sebab perempuan, kita bergaduh sesama sendiri. Kita tak de hak atas perempuan tu. Tapi perempuan tu ada hak atas diri mereka sendiri. Kalau mereka seorang yang jujur, pandai menghargai maruah dan takut kehilangan seorang lelaki yang betul – betul ikhlas, dia tak kan layan ex dia lebih daripada seorang kawan. Tapi kalau awek hang lebih – lebih, hang nak buat apa pun tak guna gak. Tinggalkan je.

Kadang – kadang aku tak paham betul ngan perangai kaum aku ni. Dah jadi ex, tinggalkan jela. Tak yah dok gatal mengayat balik ex lama yang dah jadi kekasih orang tu. Tengok aku, once an ex, forever an ex. Aku siap pulun halau depa semua jauh dari hidup aku. Wat menyemak je.

Selang 2 3 hari, awek dia lari duk ikut ex dia…

KES KETIGA. (EX DOK RAYU BALIK SEMULA AFTER BREAK DENGAN MAMAT LAIN)

Ok bro, jangan jadi bodoh. Orang dah pernah buang kita, so kita jangan dok ralat nak offer diri jadi pengubat luka. Kita sendiri pun tak tahu entah apa mamat tu dah buat sebelum dia break dengan ex kau kan. Bagi aku, kita jangan jadi anjing, duk makan sampah yang mahluk lain tinggalkan. Banyak lagi pilihan, tak yah la mendambakan diri menunggu ex – ex kau. Macam kawan aku cakap, once an ex, the feeling wont be the same anymore.

Ketiga – tiga kes yang dinyatakan adalah lelaki – lelaki setia. Dan kesimpulannya lelaki yang setia adalah golongan yang sering dipermainkan oleh kaum wanita.

Kawan perempuan aku tanya, kat dunia ni tak de ke lelaki yang setia? Aku jawap “ada, tapi kaum perempuan sendiri yang memupuskan diorang”....gua berlalu sambil meninggalkan kawan perempuan gua yang tercengang -cengang menerima jawapan camtu.

No comments:

Post a Comment