tak nak cerita banyak, bawah tu gambar sebelum, semasa dan selepas proses korban pada tahun ni.
ok, ni lah lembu yang dikorbankan. Percaya atau tak, lembu ni merupakan lembu jantan yang pertama bapak aku beli masa mula - mula nak ternak lembu. Dari umor dia setahun, kecik je cam anak lembu lain, aku, ayah aku, adik aku dan pekerja endon aku bela diorang ni sehingga sampai umur sesuai dibuat aqiqah dan korban. So jangan terkejutlah kalo aku boleh usap dia ni selamba je, Manja tak ingat. Lupa plak, kami panggil lembu ni 'jinak' sebab watak lembu ni lembut dan manja.
Add caption |
ok, daging siap dilapah, selepas siap dilapah, setiap daging akan ditimbang (tidak termasuk tulang, ekor,kepala dan kaki) beratnya mencecah sehingga 160 kg. Ada seorang pakcik ni (otai 2 bab korban mengorban) suruh ayah aku amik hati lembu ni dan timbang. Aku pun pisahkan hati lembu ni dari badannya dan timbang, beratnya mencecah 51 kilo, kemudian, pak cik tuh suh kali dengan 3 maka hasilnya 153 kilo.
korang tau kenapa kita kena timbang berat hati tu? Pakcik tu cakap, antara sebabnya, untuk mengukur kualiti berat sesuatu daging korban, bandingkan dengan berat hati lembu tersebut dan kali dengan tiga. Sekiranya berat daging lembu tersebut tidak mencapai jumlah hasil berat hati yang telah didarab, maka lembu tersebut di peringkat sederhana. Kalo hampir sampai, sampai atau melebihi dari berat jumlah berat hati. Maka lembu berada dalam keadaan yang sihat dan sesuai dibuat korban.
Selesai je program korban, aku, ngan ahli saudara mara yang lain membahagi - bagikan daging tersebut kepada jiran tertangga, sahabat handai dan saudara - mara yang terdekat.
Insya Allah, kalo murah rezeki, tahun depan kami korban lagi, mungkin dua ekor pada masa akan datang. Insya Allah.
No comments:
Post a Comment